17
08
2016
glutenmentes-etrend

Bezgluténová diéta

Autor anifitt 0

Celiakia je nezvratná autoimunitná choroba. Príznaky a ťažkosti spôsobené prostredníctvom tejto choroby je možné zmierniť pomocou diéty pre celiatikov. Je dôležité, aby sme s bezlepkovou diétou začali len vtedy, keď už je diagnóza celiakia lekársky potvrdená. Ku stanoveniu tejto diagnôzy je potrebná pestrá strava, lebo s vysadením gluténu z jedálnička sa klky v tenkom čreve začnú regenerovať.

glutenmentes1

Podstatou bezlepkovej diéty je definitívne odstrániť z nášho jedálnička glutén, a všetky druhy potravín, ktoré obsahujú čo i len v stopách akékoľvek obilniny. Vyhýbajme sa im aj v akejkoľvek spracovanej forme, nekonzumujme ich ani v mletej, miešanej či nafúknutej forme. Medzi obilniny obsahujúce glutén patrí pšenica, pšeno, jačmeň, ovos, raž. K výrobkom zo pšenice zaraďujeme pšeničnú múku, pšeničné otruby, pšeničné klíčky, pšeničný škrob, hydrolizovaný pšeničný proteín a objem zväčšujúce produkty, vyrobené z pšeničného proteínu. Všetky tieto výrobky vyrobené zo pšenice alebo obsahujúce pšenicu ako aj slad sú prísne zakázané.

Čo teda jesť, ak toto nie?

glutenmentes2

Môžeme bez obáv konzumovať amarant, zemiaky, pohánku, proso, kukuricu, žltý hrášok, sóju, tapioku, sezamové semienka, tekvicové semená, slnečnicové semienka, rohovník obyčajný – Carob a z nich vyrobené alebo ich obsahujúce výrobky. Bezlepkové múky na chlieb a pečivo, aj bezlepkové müsli sú dovolené, ale nesmú byť v žiadnom prípade znečistené. Kukuričný alebo zemiakový chlieb však nie je bezlepkový, lebo sa vyrába zväčša z pšeničnej múky. Je možné používať bezlepkový škrob, vyrobený z liečivých rastlín neobsahujúcich lepok. Aj pšeničný škrob môže byť bezlepkový, ak ho počas výroby špeciálnou metódou zbavili gluténu. Je vedecky dokázané, že jeho obsah gluténu je zanedbateľný, preto pri pravidelnej konzumácii nespôsobuje zdravotné problémy. To však neplatí v prípade osôb s hypersenzitívnou celiakiou.

Mlieko a mliečne výrobky ( tvaroh, kefír, smotana, maslo, tvrdé syry) možno konzumovať bez obmedzenia, ale mliečne dezerty ( ovocný jogurt, puding, tvarohový krém ) môžu obsahovať lepok, preto ich zloženie treba skontrolovať.

Spomedzi mäsových výrobkov sú vhodné na konzumáciu výlučne tie, ktoré neobsahujú glutén. Jaterničky, krvavničky, pečeňové paštéty a mäsové konzervy väčšinou glutén obsahujú.

glutenmentes

Ovocie, zelenina a strukoviny v prírodnej forme nespôsobujú ťažkosti, ale v mrazenej či sterilizovanej forme môžu obsahovať glutén. To platí aj v prípade lekvárov. Niektoré druhy obsahujú glutén.

Med a kryštálový cukor sa môžu konzumovať bez obmedzení. Pozor aj v prípade sladkostí a zmrzlín, lebo obsahujú rôzne pridané látky a prášky.

Ochucovadlá, droždie, instantná káva, kakaový prášok, pudingy, ketchup, horčica, majonéza môžu byť tiež nebezpečné, preto kupujme len také druhy, u ktorých výrobca uvádza, že sú bez gluténu.

Obilninové destiláty ako whisky a vodka nespôsobujú ťažkosti, lebo počas výroby alkoholu konečný produkt už lepok neobsahuje. Víno bezlepkové je, hrozno totiž glutén neobsahuje. Takisto je dovolené šampanské a pálenka. Pivo je však zakázané, lebo obsahuje jačmenný slad.

Zdroje na fotky:
peakshop.hu
cleaneating.hu
mindmegette.hu