15
08
2016

A gluténmentes diéta

Szerző: anifitt 0

A lisztérzékenység egy visszafordíthatatlan autoimmun betegség. A betegség által okozott tünetek és panaszok megszüntethetők a lisztérzékeny diéta alkalmazásával. Fontos, hogy akkor kezdjük el a gluténmentes diétát, ha már orvosi diagnózis támasztja alá a betegséget. A diagnózis felállításához szükséges a vegyes étrend, mivel a glutén kiiktatását követően a bélbolyhok elkezdenek regenerálódni.

glutenmentes1

A gluténmentes diéta lényege, hogy kiiktassuk a glutént, azaz a sikért tartalmazó gabonaféléket, valamint az ezeket akár nyomokban is tartalmazó élelmiszereket az étrendünkből. Ezek feldolgozott, puffasztott, pelyhesített, őrölt vagy kevert változataik is kerülendők. A glutént tartalmazó gabonafélék közé a búza, a tönkölybúza, az árpa, a rozs és a zab tartoznak. A búza és a búza eredetű termékek közé a búzalisztet, a búzakorpát, a búzacsírát, a búzacsíra olajat, a búzakeményítőt, a hidrolizált búzafehérjét, valamint a búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szereket soroljuk. Ezek és a már említett glutént tartalmazó gabonafélék keresztezésével előállított, illetve a búzaeredetű termékekkel megegyező termékek, valamint a maláta szigorúan tiltólistát gyarapítják.

Mit lehet akkor enni, ha ezeket nem?

glutenmentes2

Fogyaszthatóak az amaránt, a burgonya, a hajdina, a köles, a kukorica, a sárgaborsó, a rizs, a szója, a tápióka, a szezámmag, a tökmag, a napraforgó, a szentjánoskenyérmag alapú lisztek, valamint ezek felhasználásával készült élelmiszerek. A gluténmentes kenyérporokból, süteményporokból készült kenyerek, müzlik, pékáruk abban az esetben megengedettek, ha a gyártás és elkészítés során nem szennyeződtek. Fontos, hogy a kukoricás vagy burgonyás kenyér nem gluténmentes, mivel nagyrészt búzalisztből készül. Lehet használni gluténmentes keményítőt, amely természetes gluténmentes növényekből készült. A búzakeményítő is lehet gluténmentes akkor, ha a gyártás során speciális eljárással megtisztítják a gluténtől. Több kenyérpor alapanyag, kutatások által bizonyított, hogy gluténtartalma elenyésző, így rendszeres fogyasztás esetén nem okoz egészségügyi problémát. Kivételt képeznek a hiperszenzitív lisztérzékenyek.

A tej, tejtermékek (tej, túró, kefir, tejföl, vaj, kemény sajtok) szabadon fogyaszthatóak, viszont a tejdesszertek (gyümölcsjoghurt, puding, túrókrém) tartalmazhatnak glutént, azért összetételüket ellenőrizni kell.

A hús, húskészítmények esetében a húskészítmények közül kizárólag azokat lehet fogyasztani, amelyek biztosan gluténmentesek. A hurkafélék, májkonzervek, pástétomok, húskonzervek gyakran tartalmaznak glutént.

glutenmentes

A zöldségek, gyümölcsök és száraz hüvelyesek natúr formái nem okoznak panaszt, viszont a fagyasztott és konzervált formáik tartalmazhatnak glutént. Ez érvényes a lekvárokra is. Akadnak olyan típusok, amelyek glutént tartalmaznak.
A méz és kristálycukor szabadon fogyasztható. Figyelmet igényelnek az édességek és fagylaltok, mert különféle adalékanyagokat, porokat tartalmaznak.

Az ételízesítők, élesztő, instant kávé, kakaópor, pudingok, ketchup, mustár, majonéz szintén veszélyesek lehetnek, azért csak olyat vegyünk, amelyen a gyártó biztosítsa a gluténmentességet.
A legújabb ajánlások szerint a gabonaalapú párlatok, azok közül elsősorban a whisky és a vodka nem okoz panaszt, mivel a szeszgyártás folyamán a végtermékben már nem mutatható ki a glutén. A bor, pálinka, pezsgő eddig is jó volt, viszont a sör továbbra sem megengedett!

A képek forrása:
peakshop.hu
mindmegette.hu
cleaneating.hu